Welkom op mijn homepage.
Mijn naam is Eric Bovelander,

ik ben geboren in Den-Haag en woonachtig in Veldhoven.
Ik ben industrieel elektrotechnicus van beroep en mijn grootste "hobby" is Pencak Silat.
Het grootste deel van mijn vrije tijd gaat vrijwel op aan Pencak Silat.

Pencak Silat is een traditionele Indonesische zelfverdedigingskunst die zich inmiddels over vrijwel geheel zuid-oost AziŽ heeft verspreidt.

Niet vreemd is dus dat Pencak Silat ook zeer ruim vertegenwoordigd is in Nederland, vanwege het koloniaal verleden. Enkele tientallen jaren geleden al brachten enkele mensen Pencak Silat naar Nederland. Recentelijk (ik praat over de laatste 15 tot 20 jaar geleden tot en met heden) zijn veel beoefenaars zelfstandig naar Indonesie gegaan om zich verder te verdiepen in de edele kunst van het Pencak Silat.

Een en ander heeft zeker de laatste tijd geleid tot het openen van nieuwe Pencak Silat scholen in Nederland, echter dit zijn vaak wel de scholen die een officiŽle vertegenwoordiging zijn van erkende Pencak Silat Perguruan's (scholen) in een van de moederlanden.

Ook in mijn geval is dat zo, na lang bezig geweest te zijn op het gebied van de verschillende zogeheten Martial Art's en verschillende Budo-sporten ben ik in aanraking gekomen met Pencak Silat, na een tijd in Nederland bij verschillende Pencak Silat verenigingen te hebben rondgezworven wist ik dat er meer was. Ik heb toen besloten dat ik naar Indonesië moest gaan om me te verdiepen bij de bron van gigantische "kunst".

Na de nodige maanden in verschillende Universiteit's Bibliotheken informatie te hebben vergaard ben ook ik naar IndonesiŽ vertrokken.

Na een zeer intensieve prive-trainingsstage van zes maanden op de Pusat (Hoofdkantoor) in Bogor, en onder directe leiding van de inmiddels overleden Hoofdleraar Bpk.Tb.Moch.Siddiq Sakabrata, heb ik in november 1992 na enkele examens mijn instructeursbevoegdheid (Surat Tugas Melatih no.328/PDJ/III/92.) behaald.

Ik ben sinsdien acht maal teruggeweest om te trainen, te specialiseren en mij verder te verdiepen in de filosofie, historie en achtergronden van de West-Javaanse Pencak Silat, hierbij de Padjadjaran in het bijzonder.

Inmiddels ben ik in April 1997 (krachtens besluitschrift : SKep Khusus, 001/PN/PST/V/97) benoemd tot Hoofdinstructeur en Stijlvertegenwoordiger voor alle afdelingen binnen de Europese Regio van de Perguruan Pencak Silat Padjadjaran Nasional (bekrachtigd door Pak Siddiq en Pak Jimmy Roesdiat).

Ondertussen was ik al geruime tijd actief in verschillende functie's bij de Nederlandse Pencak Silat Bond "NPSB", (dit is de enige erkende bond), en ik ben daar sinds 1991 bestuurslid.
Ik ben sinds 1991 Wasit/Juri (scheidsrechter) Pencak Silat Olahraga, en sinds het Wereldkampioenschap in Kuala Lumpur 1997 ben ik Internationaal Jurylid Pencak Silat Seni.
Tijdens het Wereldkampioenschap in Jakarta 2000 was ik één van de Hoofdscheidsrechters en heb ik cursus gegeven aan al de aanwezige scheidsrechters. Tijdens dit toernooi. heb ik mijn Internationaal Certificaat Class 2 gekregen, voorzover bekend ben ik de enigste scheidrechter buiten de Azië die deze gradatie heeft verkregen.

Dat ik nog veel kan vertellen over Pencak Silat zal duidelijk zijn.

Indien u nog commentaar of vragen heeft stuur deze dan naar:

Eric Bovelander