Keluarga Besar :
Perguruan Pencak Silat Padjadjaran Nasional


Betekenis Embleem Padjadjaran

De vereniging is opgericht op 12 December 1928 in Sukaraja Kabupaten Bogor door onze grondlegger K.R.H. Achmad Kartakusuma, die wij uit respect Eyang Guru noemen.

Voorheen was de vereniging aktief onder de naam "Pusaka Karuhun" waar onze grondlegger aktief was als Pendekar Utama , na het overlijden van de Guru Besar was er geen opvolger omdat Eyang uit respect voor zijn leraar zich nog niet geschikt achtte om Guru Besar te worden.

Hij is toen een aantal jaren opzoek gegaan naar meer kunde en dit resulteerde in het oprichten van een nieuwe vereniging die hij de naam Padjadjaran gaf, dit ter verering van de Sundanese gedachte ontstaan in het West Javaanse Koningsrijk Padjadjaran.

Eyang Guru is overleden in 1956 te Bogor Indonesie. Nog voor het overlijden van Eyang is zijn kleinzoon (R.Moch.Yusuf) aangesteld als Guru Besar. Er zijn na hem nog twee andere Guru Besar's geweest : R.Iing Lesmana en R.Subarta, de laatste en dus de vijfde Guru Besar was : Tb. Moch. Siddiq Sakabrata woonachtig in Bogor.

Pak Siddiq is geboren in Leuwidamar Banten op 13 Maart 1928, en op 8-jarige leeftijd door zijn vader (Tb. Smer ) naar de Mesantren van Eyang Guru gebracht. Naast het onderwijs wat hij daar genoot bleek al gauw de interesse voor de Pencak Silat, al snel begon Pak Siddiq ook met zijn trainingen wat geresulteerd heeft tot zijn status als Guru Besar.

Pak Siddiq is in 1972 benoemd tot Guru Besar nadat R.Subarta was overleden.

Pak Siddiq is helaas in November 1997 overleden, hij was al geruime tijd ziek.

Voorheen is reeds besloten dat de leiding overgenomen zou worden door onze Dewan Pendekar. Momenteel is A.Sudarman (Kak Emen) de hoogste Pendekar en hij heeft dus de technische leiding.

De technieken van de Padjadjaran zijn samen gesteld door Eyang Guru en hebben hun wortels uit 5 traditionele West-Javaanse aliran's namelijk :

In beginsel bestaat de training uit een basispakket van 36 oefeningen (Ajaran Dasar) die gekombineerd zijn uit deze 5 eerder genoemde stijlen.
Dit is een vast en verplicht pakket en iedereen die Pencak Silat Padjadjaran traint moet dit in zijn geheel doorlopen, ter indicatie : pas bij de gradatie van Instucteur begint men aan de Ajaran Menengah, en als je Aspirant Pendekar word dan begin je aan de Ajaran Intih.
Op het moment dat men Instructeur word dan volgt ook de specialisatie naar een van de oorsprong stijlen (Aliran Sumber) of een combinatie van twee van deze stijlen.
Als specialisatie bestaat ook het Pencak Silat Olah Raga en het Pencak Silat Seni Budaya maar men moet minimaal Assistent zijn om hiermee te kunnen beginnen.

De Padjadjaran wordt in Nederland vertegenwoordigd door
 • Eric Bovelander en Leo Lindeman, beide hebben zij onder directe leiding van Pak Siddiq langdurige trainingen ondergaan en diverse examens en testen doorstaan, zij zijn beide inmiddels gegradueerd als 2e graads-instructeur.

  Voor verdere informatie kunt u terecht bij :
  Eric Bovelander
  Marenberg 27
  5508 BD Veldhoven
  tel.: 040-2953979
  fax: 040-2953980
  E-mail : ericb@xs4all.nl
  This page is maintained by Eric Bovelander (ericb@xs4all.nl) using HTML Notepad.
  Last updated Maandag 15 Maart 1999